Zamówienia telefoniczne

507 318 118

od poniedziałku do piątku w godzinach od 9.00 do 17.00

Zaczynamy.... od zdrowych słodyczy - ciasteczka orkiszowe

05.11.2013 11:43

Na tym blogu, będę dzieliła się z Wami moimi sprawdzonymi przepisami, pisała o właściwościach produktów, które warto wprowadzić do swojej diety i zamieszczała wszystko, co uważam, że jest warte zapamiętania i dotyczy zdrowia. Zapraszam do lektury

Zaczynamy.... od zdrowych słodyczy - ciasteczka orkiszowe

"Szlachetne zdrowie,
Nikt się nie dowie,
Jako smakujesz,
Aż się zepsujesz…"
Pisał J. Kochanowski, ja nie chce czekać na utratę zdrowia, wolę zapobiegać niż leczyć. Wierzę zresztą w słowa Hipokratesa, który pisał, żeby pożywienie było lekarstwem i dlatego wprowadzam PROJEKT ZDROWIE.

Kilka miesięcy temu przeszłam dietę oczyszczającą CLEAN i dopiero po tej diecie zrozumiałam, jak człowiek może  czuć się dzięki właściwemu odżywianiu.
Objawy, które traktujemy jako normę, bo przecież tyle osób uskarża się na to samo, tak naprawdę normą nie są. Sezonowe przeziębienia, wzdęcia, wypryski, bóle głowy, brak energii i wiele innych, wynikają często z naszego stylu życia i jedzenia, które spożywamy.
Musimy zrozumieć, że w ogromnym stopniu, nasze zdrowie jest w naszych rękach i to na nas spoczywa odpowiedzialność.
Niezmiernie dziwią mnie komentarze, typu, że a moja Babcia nie dba o to, co je i żyje już 85 lat  i ma się znakomicie… Babcia ma ogromne szczęście, ma bardzo dobre geny, dorastała w niezanieczyszczonym środowisku, pewnie żyła mniej dynamicznie,
jadła jedzenie organiczne i można tak wymieniać w nieskończoność…. Ale my nie wiemy, czy nasz organizm jest tak samo odporny jak naszych przodków. Jedyną możliwością jest sprawdzenie tego empirycznie, ale może to nieść ze sobą ryzyko, że przyplącze się do nas jakieś paskudztwo i co z tego doświadczenia…wiec ja wolę zapobiegać.
Od 15 lat nie jem czerwonego mięsa, nie odżywiam się w fast foodach, staram się jeść dużo owoców i warzyw, ale niestety namiętnie kocham słodycze. Rezygnacja z nich jest dla mnie dużym wyzwaniem. Tak więc postanowiłam zacząć kierować się zasadą, że jeśli mam ochotę na coś słodkiego sama muszę to przygotować. Cukier biały zamieniłam na cukier trzcinowy, a mąkę pszenna na orkiszową. Ostatnimi czasy dzięki niesamowitej Babeczce, która wynalazła gdzieś przepis, przynajmniej raz w tygodniu goszczą u nas ciasteczka czekoladowe.

Zachęcam do spróbowania, robi się je bardzo szybko i są przepyszne.

Przepis na ciasteczka orkiszowe

składniki do ciasteczek orkiszowych

  • 150g mąki orkiszowej (ja daje typ 700)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 75g płatków orkiszowych
  • 125g miękkiego masła
  • 150 ciemnego cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 150g gorzkiej czekolady, u mnie 70% (można zastąpić daktylami, choć niektóre dzieci nie są z tego faktu zadowolone ;))
  • można dodać posiekane orzechy, żurawinę, na co mamy ochotę


Mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i płatki. Dodajemy pokrojoną czekoladę.  Ucieramy masło z cukrem, dodajęmy jajko. Gdy składniki się połączą dodajemy sypkie produkty. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180C. Blachę do pieczenia przykrywamy papierem i wykładamy na nią kulki średniej wielkości  (które lekko dociskamy) w odstępach ok 4cm. Pieczemy ok 15 min aż zrobią się złote.
Po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie, nie można ich zdjąć z blachy, dajemy im wystygnąć.

Ja zawsze robię z podwójnej porcji, bo znikają w mgnieniu oka.

Dlaczego warto jeść orkisz?

Orkisz znany był  już w starożytności. W czasach rzymskich był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk, dając im siłę.
Ziarno orkiszu zawiera więcej białka, cynku, miedzi, selenu, witamin A i E niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Zawiera lepiej przyswajalny gluten i jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego.
Święta Hildegarda pisze o nim tak: "(...) jest najlepszym ze wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest łagodniejszy od innych ziaren. Daje człowiekowi mocne mięśnie i zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę… wspomaga ukrwienie, działa natłuszczająco i łagodniej, niż wszystkie inne ziarna zbóż. Orkisz pozwala rosnąć mięśniom, troszczy się o prawidłowe wytwarzanie krwi oraz o dobre samopoczucie."

Naukowcy wykryli w orkiszu obecność rodanidu, substancji biologicznie czynnej, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Ponadto badania ich, wykazały, że orkisz działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, zmniejsza poziom cholesterolu, wzmacnia serce i układ nerwowy i zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych. Orkisz nie poddaje się modyfikacjom genetycznym. Biedne Monsanto :).

Dziękuję za lekturę i zapraszam do przepisu kasza jaglana na słodko.

powrót

Czytaj również:

  1. Komentarze są moderowane

Komentarze 1

19.11.2013 20:03, Agnieszka komentuje:

Tak, tak , podzielam zdanie ,że ciasteczka są pyszne ! Ja również należę do osób ,które nie wyobrażają sobie życia bez słodyczy , a ,że trochę lat już mam ,więc tego cukru się trochę we mnie odłożyło ( nie powiem ,że w kostkach ) , ale ... Więc właśnie , do czego zmierzam , prze lata objadałam się tak zwanym złym cukrem , chłonęłam puste kalorie , ale pomału moje myślenie się zmienia , między innymi dzięki autorce bloga .
Czekam na kolejne " zdrowe przepisy "