Zamówienia telefoniczne

507 318 118

od poniedziałku do piątku w godzinach od 9.00 do 17.00

Śniadanie daje moc. Kasza jaglana na słodko.

09.11.2013 07:03

Śniadanie daje moc. To hasło jest ostatnio bardzo popularne, ja podpisuje się pod nim obiema rękoma. Był czas, kiedy nie jadłam śniadań, rano piłam kawę najczęściej z czymś słodkim i biegłam do swoich spraw. Efekt tego był taki, że już po 2- 3 godzinach, czułam spadek energii i znowu ratowałam się jakąś słodką przekąska, która dawała mi energię na kolejne kilka godzin i tak do obiadu. Dostarczałam organizmowi puste kalorie, nie dając nic odżywczego.

Śniadanie daje moc. Kasza jaglana na słodko.

Teraz staram się odżywiać bardziej racjonalnie, więc śniadanie jest nieodzownym elementem dnia. W okresie jesienno-zimowym na czczo wypijam wodę z miodem i zabieram się za robienie śniadania. Teraz gdy jest coraz zimniej, mój organizm dopomina się czegoś ciepłego, w tej roli znakomicie sprawdza się kasza jaglana .

Zdarza mi się w ciągu tygodnia zjeść jajecznicę albo kanapki, wtedy wzbogacam je zdrowymi dodatkami np sezamem, kiełkami itp Jednak pierwsze miejsce na mojej liście śniadaniowej zajmuje jaglanka.Cieszę się bardzo, że dostępna jest także w wersji instant. Kiedy bardzo się śpieszę zalewam ją po prostu gorącą wodą, polewam sokiem, albo dżemem i pożywne śniadanie gotowe.
Podaje przepis na moją ulubioną wersję kaszy jaglanej.


Kasza jaglana na słodko

Kasza jaglana na słodko - składniki

(porcja dla 2 osób)

  1. Pół kubka kaszy jaglanej (ja najpierw podprażam ją chwilę na suchej patelni przekładam na sito i polewam gorącą wodą, aby pozbyć się goryczki)
  2. Kaszę jaglaną wsypuje do garnka, wlewam pół kubka gorącej wody.Stawiam na kuchenkę, kiedy woda zaczyna bąblować, zmniejszam moc kuchenki do 2. Przykrywam pokrywką i gotuje 15 minut. Kasza tak ugotowana jest bardzo sypka.
  3. W czasie, gdy kasza gotuje się, na suchej patelni praże potarkowane jabłko, posypuje cynamonem i polewam wodą (ok 3 łyżek wody). Można dodać kilka goździków, jak ktoś lubi. Po ok 3 minutach zdejmuje patelnie z kuchenki, i dodaje łyżkę miodu (dodajemy więcej lub mniej w zależności od naszych upodobań smakowych).
  4. Kaszę jaglaną jeszcze ciepłą mieszam z łyżką oleju kokosowego (olej kokosowy ma niesamowite właściwości, zadedykuje mu osobny wpis) i podaję z jabłkami. Jeśli lubimy możemy dodać rodzynki, orzechy itp.

Po przygotowaniu takiego śniadania po kuchni rozchodzi się cudowny zapach szarlotki. Zawsze jak jem takie śniadanie, mam poczucie, że zrobiłam coś dobrego dla siebie, taki stan podobny jak po wyjściu od kosmetyczki ;).

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Kasza jaglana zawiera mnóstwo substancji potrzebnych nam do prawidłowego funkcjonowania organizmu.Bogata w błonnik,witaminy-gównie z grupy B (B1, B2, B6), magnez, wapń, fosfor i żelazo. Ma dużo łatwo przyswajalnego białka, wit E i lecytynę, które korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację. Bogata jest w krzemionkę korzystnie wpływającą na skórę, włosy i paznokcie. Zawiera antyoksydanty, substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki, zapobiegające powstawaniu nowotworów. Kasza jaglana działa anty grzybicznie, pomaga w problemach z cukrzycą i trawieniem. Łagodzi nudności, polecana jest przy wyziębieniach organizmu. Ma właściwości antywirusowe. Pomaga przy przeziębieniach, szczególnie przy katarze, ponieważ usuwa nadmiar śluzu w organiźmie. Jaglanka jest świetnym produktem oczyszczającym, znakomicie usuwa z organizmu toksyny.

 

 

powrót

Czytaj również:

  1. Komentarze są moderowane

Komentarze 0

Nie ma jeszcze komentarzy, Twój może być pierwszy! Zapraszamy do dyskusji!